Tο πρώτο και μεγαλύτερο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη του Cluster Τεχνητής Νοημοσύνης με τα οποία είχε συζήτηση.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε κάνει πολλά πράγματα για να στηρίξουμε αυτό το οικοσύστημα. Από φορολογικά κίνητρα, stock options με χαμηλότερη φορολόγηση μέχρι συγκεκριμένα ερευνητικά κεφάλαια τα οποία κατευθύνονται στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας και βέβαια πρέπει να σας πω ότι έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε προκειμένου να αναπτύξουμε αυτό το οποίο αποτελεί το κρυφό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ταλέντο των ανθρώπων μας εντός και εκτός Ελλάδας».
Συμπλήρωσε δε πως «στέκομαι στο ταλέντο και εκτός Ελλάδας διότι για πρώτη φορά βλέπουμε τάσεις ενός αντίστροφου brain drain, άνθρωποι οι οποίοι διαπιστώνουν -ίσως μας βοήθησε και σε αυτό η διαχείριση που κάναμε για τον κορονοϊό- ότι αξίζει τον κόπο να επιστρέψουν στην χώρα μας προκειμένου να ασκήσουν εδώ την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Διότι, πια, δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες για να μπορέσουν να το κάνουν με πιο θετικές προοπτικές»
Το TECHNOPOLIS ICT BUSINESS PARK αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα της συνεργασίας Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Επιχειρήσεων στον χώρο της οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης.
Στη συζήτηση πήραν μέρος : Μιχάλης Χαβούζης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, Αγάθη Γαλάνη, Γενική Διευθύντρια TECHNOPOLIS AI CLUSTER, Γιάννης Δούφος, Πρόεδρος ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕ, Γιώργος Μέλλιος,Γενικός Διευθυντής EMISIA, Κώστας Νάσιας, Διευθύνων Σύμβουλος EXEO – BIOMAS, Δημήτρης Τζοβάρας, Διευθυντής ΙΠΤΗΛ – ΙΟΤ PRAGMA, Νίκος Καραμόσχος, Γενικός Διευθυντής INFODIM, Ελισάβετ Φιλιππίδου, R & D Director DOTSOFT και Τάσος Αβράμης, Managing Partner DATASCOUTING.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Technopolis, κ. Μιχάλης Χαβούζης, επισήμανε τη σημασία της πρακτικής άσκησης στα Πανεπιστήμια, πριν τη λήψη του πτυχίου. Καθώς η αγορά αναζητά εξειδικευμένο προσωπικό, αυτός είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Η κα. Αγάθη Γαλάνη, Γενική Δ/ντρια / Διαχειρίστρια του Αrtificial Intelligence Cluster, προερχόμενη από Αθήνα και με μακρόχρονη εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρίες, ανέφερε ότι δέχτηκε την πρόκληση της διεύθυνσης αυτού του AI Cluster, εξαιτίας της μεγάλης σπουδαιότητας και προοπτικής που έχουν τόσο τα clusters, όσο και το αντικείμενο. Η συγκεκριμένη εταιρία, σύμπραξη 16 εταιριών υψηλής τεχνολογίας, είναι κερδοσκοπική και με εμπορική κατεύθυνση. Στόχος του πρώτου AI Cluster στην Ελλάδα, είναι η συγκέντρωση όλων των ελληνικών λύσεων που στηρίζονται σε AI τεχνολογίες και η προώθηση τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. To cluster θα στοχεύσει στην προετοιμασία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και θα έχει σαν στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Δημόσιο Τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Όλα τα μέλη του Αrtificial Intelligence Cluster που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, έτοιμου να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις σε πραγματικά έργα, ζήτησαν την παροχή κίνητρων προς τις νέες εταιρίες τεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, επισήμαναν τη σημαντικότητα της ύπαρξης έργων πιλοτών σαν προϋπόθεση για την προώθηση των προϊόντων τους και την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και τέλος ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό και την ομάδα του τη συνεισφορά του Δημόσιου Τομέα στην εφαρμογή των ελληνικών εφαρμογών και τη διαρκή διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.